2013. október 7., hétfő

Ravazdi túrázás




„Ravazd egy kis község Pannonhalma mellett, 
Reánk e dicső Vár már rég letekinthet. 
Helységalapítók a Pándzsa ér mentén, 
Immár évezrede otthonuk meglelték.
Nagy fakereszt áll most egy dombunk tetején, 
Szent Villebald Püspök templomának helyén. 
Tíz éve tekint le a mi kis falunkra, 
S a domb alatt épült szép Faluházunkra.”
/Tóth Imre/
2013-10-07-i kultúrtörténeti túránkat Ravazdon tettük meg. Ravazd a megye délkeleti részén, a Sokorói-dombságban, Pannonhalmától 4 km-re található. Beszámolónkban a túra érdekességeit mutatjuk be.
A túra első állomása az erdészettörténeti kiállítás várja a lelkes érdeklődőket. Sok érdekességet tudhatunk meg a régi erdészeti szokásokról és a magyar erdő életvilágáról.
 
A múzeum után a természet vár téged, amelynek első állomása a ravazdi Kilátó ahonnan csodálatos látvány tárul elénk: Bakony vonulata, Szent Villebald templom rom, Boszorkányhegy, Boldogaszonny kápolna, Pannonhalmi Főapatság. Ezen kívül megcsodálhatjuk a ravazdi föld természeti kincseit: galagonya, csipkebogyó és kecskerágó, mécsvirág.



Az erdő védett állatai közül az erdei vöröshangyát emelnénk ki; amely a hangyasav miatt érdekes számunkra: a kék virágot rózsaszínné festi.
Ezek után a Pándzsa patak mentén vezettet az út a IV. Béla forrás kútjához vezettet az út. A legenda szerint aki a forrás vizéből 3 kortyot  iszik és férfi, annak csodálatos bajusza lesz, ha nő, akkor csodálatos szemöldöke lesz.
Utunk során egy érdekes növénnyel találkoztunk:a bíbor nebáncsvirággal, amelynek ha termését megnyomjuk, hatalmas robbanásnak lehetünk szemtanúi. Ez a folyamat a termésmag robbanás.
Ezt követő állomásunk a helyi tájház volt, amelyet a helyiek hoztak létre; három részt alakítottak ki: konyha(rézmozsár, darálók, pasztírozók, tejes köcsögök…), a mindennapi dolgokat tartalmazó rész (kénegező, hordó, gereben, babakocsi, motolla, rokka), tiszta szoba (vetett ágy, csizma lehúzó, pólya…)
A túra végén a természet által feltöltődő turista egy utolsó ajándékkal is gazdagodik, mely a lélegzetelállító ravazdi naplemente:
A kiránduláson nagyon jól éreztük magunkat, az idő kellemes volt, sok érdekességet láttunk és tanultunk. Örülünk, hogy betekintést nyerhettünk a ravazdi Erdőgazdaság munkásságába. A település remek lehetőséget nyújt természetbarát programok szervezéséhez, könnyed családi kikapcsolódáshoz. Az iskolás csoportok ismeretszerzését is segíti, mert a tanultakat a természetes élőhelyükön is megfigyelhetik. Ha a falu szépsége felkeltette érdeklődésedet, akkor húzz túracipőt és indulás!!! 

Készítette:
Farkas Dóra, Krichó Krisztina, Reich Evelin, Szabó Krisztián, Varga Diána, Varga Dorina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése