2013. október 14., hétfő

Első napunk Ravazdon…

Ma megtekintettük az erdészettörténeti kiállítást, ahol megnézhettük Takács Zsigmond erdőmester irodájának rekonstrukcióját, valamit sok érdekességet tudhattunk meg az erdőgazdálkodásról, és az erdők élővilágáról.


Ezután sétára indultunk…


Első állomásunk a Solymos Szilveszter kilátó volt, ahonnan csodás kilátás nyílt a környékre. Elláthattunk egészen a Pannonhalmi Főapátságig. Az apátságot még 996-ban Géza fejedelem kérésére alapították cseh, német, itáliai szerzetesek, majd Szent István látta el birtokokkal és kiváltságokkal. 1996-tól már a világörökség része.



A kilátó melletti kereszt az egykori település helyét jelöli, míg a kövezett alap a XI. századi Szent Villebald templomnak állít emléket. Ravazd már a bronzkor óta lakott terület volt, a mai helyét a török támadás után kapta. A templomot 1995-ben tárták fel, mikor az erdőgazdaság véletlenül ráakadt. Ez a templom Európa legkeletibb Villebald emlékhelye.



Sétánk következő állomása IV. Béla király kútja. A legenda szerint IV. Béla királyunk ennél a forrásnál tartott pihenőt, mikor menekülésre kényszerült a tatárok miatt, innen kapta nevét a kút. A helyiek úgy tartják, az a lány, aki iszik a vízből dús szemöldökre tehet szert, míg a fiúk daliás bajuszt növeszthetnek. A forrás vizét mi is megkóstoltuk, vasban gazdag, jellegzetes ízű, a hatását még nem tapasztaltuk. J





Végezetül elsétáltunk a tájházhoz is, ahol bepillanthattunk egy korabeli család életébe. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése