2013. október 14., hétfő

Ravazd kulturális emlékei

Az első napunkat az alig 1200 lelket számláló falu körbejárásával, nevezetességeinek megismerésével töltöttük. Szerencsére gyönyörű napsütéses időben kirándulhattunk, amit az őszi táj még szebbé varázsolt. Ravazd a Sokorói dombságban található, igen nagy múltú falucska. Nevét valószínűleg a „ravasz szóból” eredeztetik, egy másik teória szerint Rouzdról nevezték el, aki itt lakhatott a középkorban.

A túra elején ellátogattunk a Solymos Szilveszter kilátóba, ahonnan fantasztikus kilátás nyílt a tájra, egészen a Pannonhalmi Apátságig. Látható még innen a Boszorkány hegy, a legenda szerint régen erre felállva meglátták a boszorkányokat. 







Eközben Réka megpihent az egykori Szent Villebald templom romjain. Érdemes ellátogatni a Szent Márton templom elődjének számító emlékhelyhez. Nevét egy  a 8. században élt angol szerzetesről kapta. A templomot egészen a bencés rend felosztásáig használták majd a köveket elhordták az apátság könyvtárának építéséhez. 




Bár a templomnak ma már csak a romjai láthatók a híres forrás a Béla-kút ma is látogatható.




 A forrás a nevét onnan kapta, hogy IV. Béla király a tatárok elől menekülve ivott a vízéből. A legenda szerint, aki iszik a forrásból annak csodálatos szemöldöke lesz. A forrást a közeli Pándzsa patak táplálja, bár íze kissé vas ízű a helyiek előszeretettel fogyasztják ugyanis számos betegségre gyógyír.






A túra utolsó állomásaként a tájházba látogattunk. Ez a helyiség régen egy iskolai terem volt ma a helyiek által berendezett régi használati tárgyakat állítják ki. A tájházban 4 helység található: hálószoba, konyha, étkező illetve egy eszköztároló. 









A tájház után hazafelé vettük utunkat, ahol megtekinthettük a kilátóból már látott Szent Márton templomot közelről, bár bemenni sajnos nem volt lehetőségünk.




Nagyon jól éreztük magunkat a túrán, reméljük a hét további napjai is hasonlóan jól telnek, de addig is irány az éjszaka. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése